Language: DeutchEnglishNorwegian

For parties

THE MODERN ADDITION FROM 2008
BAK HUSET (THE BACK HOUSE)

Architect Ole Wiig was up to the task of designing a modern addition to Nomeland. One of the biggest obstacles Wiig had to face was ensuring that while the new structure included up-to-date appliances, the design of the Back House did not completely deviate from the old home. In the end, he designed a structure that was indeed largely in contrast with the old; yet the two also had much in common.

The restoration of the larder (N. stabburet)

The importance of spacious windows

The outside area with a stone table

The commonalities are the white windows, the grass layer on the roof (in Norwegiantorv) and its outer panel made from malmfuru or the core-wood of pine. The panel’s inspiration is drawn from the Swiss architect and winner of the 2009 Pritzker Prize; Zumthor. In contrast, the Back House has larger windows and the angle of the roof differs as well. In giving the kitchen such a large window, its occupants now have the opportunity to view the town. The addition was built in such a way that it gives its occupants a large degree of privacy and only comes in view when at the Nomeland farm. Another interesting feat it the roof angle, which if steeper, would have been built on top of the larder.

THE ADDITION WITH A KITCHEN, BATHROOM AND TOILET – AN APT ENTERTAINMENT HALL

Kitchen towards the south

Chimney constructed in old stone

Outside wall from 1680. Now placed inside

Kitchen towards the north

Bench, over 7 meters

Reading corner

The kitchen is 4 meters wide and 12 meters long and has three central elements; a spacious window on every wall; the repositioned outer wall from 1680 and the large chimney. All other features in the room have been peripherally positioned. For instance, there is no hutch in the kitchen, thus giving the room enough width. Instead, a long counter in dark stone was added, providing a subtle contrast with the otherwise bright colors.

Furthermore, the kitchen is subdivided into 4 different sections. Working our way north to south in the room, there is first the so-called eating and working section. This is followed by a dining room section, furnished with a chimney, TV and the antique outer wall.  The third section is the hallway to the old house and bathroom. Finally, the forth section provides its occupants with a place to read, relax and reflect.

Additionally, the kitchen is also furnished with two original bakstebord or baking-tables, together making the kitchen table. Initially, these two baking-tables were from a bench in the old house and remade into baking tables. However Anders Dalseg, transformed these two baking-tables into a table. Dalseg has also constructed 3 modern tabletops that can be attached to make a long table able to seat up to 38 persons. All of this is stored in the loft.

TOILET AND BATHROOM

Toilet, an outhouse is located in the barn A shower is included for those who have embarked on a proper Norwegian walk in the woods! The bathroom is equipped with both a washing machine and dryer

 

For those interested in more practical information concerning entertainment use, please see rent page.

Comments are closed.