Language: DeutchEnglishNorwegian

Husene

HUS FRA 5 FORSKJELLIGE ÅRHUNDRER

Nomeland har hus fra 5 forskjellige århundrer. Alle er tidstypiske i form, funksjon, materialer og byggemåte.

Årestua er fra ca. 1680.  Taket er stor sett originalt, men endel stokker er skiftet ut. Stabburet er fra tidlig 1700-tall. Det kom i 1906 til gården etterat det gamle loftet ble flyttet til Kristiansand. Nystog, søndre del av huset er fra 1820. Låven er fra 1950. Tilbygget med kjøkken er fra 2008.

De gamle husene ble restaurert fra 2006 – 2009 med støtte fra Aust-Agder fylkeskommune. Hensikt var at husene skulle ha mest mulig av sitt originale preg, samtidig som helheten ble gode å bruke for moderne mennesker. Hvis ikke husene blir brukt, vil de forfalle en gang til. Alle rom har innlagt strøm og kan varmes opp med den.

NYSTOG FØRSTE ETASJE  (ÅRESTUA EGEN SIDE)

Skåp og kvile fra 1821

Spisebordet og pad

Ovn fra Jøtul hører med

Peisen var komfyren før

Nytt møter gammelt

Bratt trapp til 2. et

 

NYTSTOG ANDRE ETASJE

Dobbeltsengene

Bord og pader

Dør i stil med sengene

Nystog kom da man begynte å bygge hus med peis og pipe. Også denne formen for hus var ganske kalde før man kunne stenge pipa med et spjeld og få inn en ovn til lage mat på.

De som eide gården sov da i første etasje.  Sengene der var 160 x 105.  Nå i de forlenget inn i skapet slik at moderne mennesker kan sove godt.  I andre etasje var der før 3 dobbeltsenger på 160 cm lengde og 105 cm bredde.   Dette er blitt 2 dobbeltsenger i normal lengde og 140 cm bredde.  Etterat nystog ble bygget ble gamlestog ikke brukt til å sove om vinteren før det i mer moderne tid også kom pipe der.

I nystog er det nå satt inn igjen den gamle paden og et spisebord. Dette var stue, kjøkken og det sentrale samlingsstedet.

TILBYGGET HAR EGEN SIDE

STABBURET OG TILBYGGET

Restaurering av stabburet

Viktig med store vinduer

Uteplass med steinbord

Husene har panel av ubehandlet, høvlet furu slik det var før. De skal ikke behandles. Vann kommer lett inn i treet, men kommer også lett ut igjen. Etterhvert som årene går får de det karakteristiske, vakre, grå  uteseendet.  Døra (kytedøra) ble malt koboltblå. De første fargene folk brukte var mønjerød og så sinkhvitt. Koboltblå kunne være tusen ganger dyrere enn hvis . På en gård hvor de bygget et et loft i tre etasjer som statussymbol, har dagens eier kostet på en linoljeboks med koboltblått til kr. 195.

Stabburet er ikke ferdig restaurert. Det skal mellom annet få den tradisjonelle store stokken som trapp opp til andre etasje og mer sikring av svalgangen i andre etasje.  Loftet er fra begynnelsen av 1700-tallet og har stått to andre steder i Valle.  I andre etasje kan man se rester av mur og ovn. Det ble brukt bolig et år da huset der det stod brant ned en gang på 1800-tallet.

Sør for huset er det uteplass med utepeis og bord fra lerketreet som sto sør for huset. Den store steinplata er fra den utgravde tomta bak huset. En tilsvarende med steinpader står bak låven.

Comments are closed.